Henk Jonkers nominated for European Inventor Award with bio-concrete

april 23, 2015

Persbericht van TU Delft

Onderzoeker Henk Jonkers van de TU Delft en zijn bio-beton zijn genomineerd voor een European Inventor Award, een initiatief van het Europees Octrooibureau (EOB).

Bacterië

Bouwen met beton dat zichzelf kan herstellen? Het lijkt een utopie, maar als het aan microbioloog en uitvinder Henk Jonkers van de TU Delft ligt is dit binnenkort de realiteit. De Nederlandse onderzoeker ontwikkelde het bio-beton van de toekomst, waarbij hij zich liet inspireren door de natuur: beton met bacteriën. Jonkers: ‘Het mooie aan deze kalksteen-producerende bacteriën is dat ze ruim 200 jaar in beton kunnen overleven en dat ze zelf in actie komen als er schade optreedt. Als er bijvoorbeeld barsten ontstaan door druk op het beton, worden deze vanzelf gedicht.’

De uitvinding van Jonkers heeft legio toepassingen en is momenteel vertaald naar drie producten die dit jaar op de markt verschijnen: zelf-herstellend beton, reparatiemortel en een vloeibare reparatie-variant.

Zelfreparerend bio-beton werd in 2009 voor het eerst ontwikkeld door Henk Jonkers (TU Delft), in samenwerking met verschillende partners. BE-Basic Foundation ondersteunt de ontwikkeling van het project.   

Lees hier het volledige artikel en bekijk de video op Youtube. Op de website van EPO kun je je stem uitbrengen.